Χειροπρακτική: μια εναλλακτική μορφή ιατρικής, που το όνομά της είναι καθαρά ελληνικό. Με τη χειροπρακτική ο ειδικός επαγγελματίας χρησιμοποιεί χειρισμούς και μασάζ στη σπονδυλική στήλη. Στην Αμερική αποτελεί τον τρίτο θεραπευτικό κλάδο υγείας μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος ανακούφισης από τον πόνο για τους μυς, τα οστά και τον συνδετικό ιστός, όπως τον χόνδρο, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Στην ουσία πρόκειται για μια αφάρμακη επέμβαση του ειδικού στον ανθρώπινο οργανισμό με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ο Ιπποκράτης (5ος αιώνας π.Χ.), ο Ασκληπιός (περίπου το 100 π.Χ.) και ο Γαληνός (2ος αιώνας μ.Χ.) είχαν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή της χειροπρακτικής και η χρήση της ήταν συνηθισμένη μεταξύ των γιατρών μέχρι τον 18ο αιώνα. Σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση της, ενώ στην Αμερική υπάρχει το Palmer College of Chiropractic, το πρώτο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στον κόσμο, που φέρει το όνομα του Αμερικανού γιατρού που επινόησε τη μέθοδο, του Daniel David Palmer.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η χειροπρακτική βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος του οργανισμού καλύτερα από την κλασική ιατρική, όπως ο αυχενικός πόνος, ο πονοκέφαλος, η σκολίωση, η ψύξη, η οσφυαλγία, η ισχιαλγία. Ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην περίπτωση της οστεοπόρωσης, του καρκίνου κ.ά.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η χειροπρακτική καταλαμβάνει τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο πεδίο δράσης και εγκυρότητας, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος –και σε αρκετές περιπτώσεις ζώων– να έχει έναν ακόμη σύμμαχο στην καλή υγεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *