Μονεμβασιά, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου

Ο βράχος της Μονεμβασιάς στέκει αγέρωχος στο νοτιοανατολικό άκρο της λακωνικής γης και είναι ένα ονειρικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.

Λιθόστρωτα δρομάκια, κρυμμένα καλά πίσω από τα πέτρινα τείχη και κάτω από το Κάστρο. Μια μυρωδιά του παρελθόντος και βήματα που πατούν εκεί που γράφτηκαν στιγμές ένδοξες, λαμπρές και πονεμένες.

Η έκπληξη του επισκέπτη, που δεν ξέρει τι να περιμένει πηγαίνοντας στη Μονεμβασιά, είναι μεγάλη. Εκεί μοιάζει σαν να σταμάτησαν οι δείκτες του ρολογιού. Η τοποθεσία μαγική και άγρια. Δωρική και φιλόξενη.
Ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα μ.Χ., και πέρασε πολλά στάδια από την ακμή στην παρακμή και πάλι στην αναγέννησή της. Η ιστορία της συνυφασμένη με το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα.
Το παρόν της έχει την τύχη να είναι λαμπρό, κυρίως γιατί δεν αλώθηκε αισθητικά από τον σύγχρονο πολιτισμό. Η αρχιτεκτονική του παρελθόντος φτάνει μέχρι το σήμερα με σεβασμό. Όλα θυμίζουν την ιστορία της. Ακόμη και τα καταλύματα, οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα. Είναι μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Μονεμβασιά.  Η τουριστική αξιοποίηση είναι υψηλού επιπέδου και γι’ αυτό συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, περιήγηση, γνώση και σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν μας.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Top Articles

pexels-jonathan-borba-3578783

Η μυρωδιά της θαλασσινής αύρας, ο ήχος του φλοίσβου, η υγρή άμμος …

pexels-andrea-piacquadio-3967023

Η φωνή του συντρόφου μας είναι από τις πιο οικείες που ηχούν …

pexels-sora-shimazaki-5938225

Ακόμη ένας πονοκέφαλος για τη γυναικεία ομορφιά. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, …

pexels-cottonbro-4505454

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Βγαίνουμε για καφέ με μια φίλη μας …

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.