Ο ευλογημένος ενεστώτας

Το τώρα, το σήμερα, το παρόν. Αυτό που είναι το μέλλον του παρελθόντος και το παρελθόν του μέλλοντος, αλλά το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε την έκβασή του. Είναι η κάθε στιγμή μας, αυτή που αποφασίζουμε να ζήσουμε ή να προσπεράσουμε, με την ελπίδα πως «υπάρχει Χρόνος για όλα».

Χρόνος όμως δεν είναι μόνο ό,τι μετρούν τα ρολόγια. Ακριβώς επειδή είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι η αξία που του δίνουμε για να έχει σημασία η ζωή μας. Κατά τον Πλάτωνα, ο Χρόνος είναι η κινητή εικόνα της αιωνιότητας.

Ο Νίτσε το πήγε δέκα βήματα μακρύτερα και διατύπωσε ένα ευφυές ερώτημα: «Κι αν μια μέρα ή μια νύχτα, ερχόταν ένας δαίμονας και γλιστρούσε μέσα στην υπέρτατη μοναξιά σου και σου ’λεγε: “Αυτήν τη ζωή, όπως την έζησες και τη ζεις ως τα τώρα, πρέπει να την ξαναρχίσεις από την αρχή, και να την ξαναρχίζεις αδιάκοπα, χωρίς τίποτα το καινούργιο, αντίθετα μάλιστα!” … Όλα θα ξανάρθουν, και θα ξανάρθουν με την ίδια σειρά, με την ίδια ανελέητη διαδοχή… Δεν θα έπεφτες κατάχαμα, δεν θα έτριζες τα δόντια σου και δεν θα καταριόσουν αυτόν τον δαίμονα; Εκτός πια αν έχεις ζήσει κάποια θαυμαστή στιγμή, οπότε θα του απαντούσες: “Είσαι θεός, ποτές μου δεν άκουσα τόσο θείο λόγο!”» Άραγε, αν σταθούμε μια στιγμή και σκεφτούμε το παρόν μας, τι θα λέγαμε στον φανταστικό δαίμονα του Νίτσε;

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Top Articles

pexels-jonathan-borba-3578783

Η μυρωδιά της θαλασσινής αύρας, ο ήχος του φλοίσβου, η υγρή άμμος …

pexels-andrea-piacquadio-3967023

Η φωνή του συντρόφου μας είναι από τις πιο οικείες που ηχούν …

pexels-sora-shimazaki-5938225

Ακόμη ένας πονοκέφαλος για τη γυναικεία ομορφιά. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, …

pexels-cottonbro-4505454

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Βγαίνουμε για καφέ με μια φίλη μας …

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.