Ξυλόκαστρο, μια παραθαλάσσια ζωγραφιά

Μόλις 120 χιλιόμετρα από την  Αθήνα, το Ξυλόκαστρο είναι το ιδανικό μέρος για μια σύντομη διήμερη απόδραση, ακόμη και ημερήσιος προορισμός για μπάνιο, φαγητό και καφέ.

Είναι ένα μικρό στολίδι του Κορινθιακού κόλπου, ήρεμο τον χειμώνα και πολύ ζωντανό το καλοκαίρι.

Το όνομά του το πήρε από έναν ξύλινο στρατώνα, ο οποίος ήταν παρατηρητήριο στα χρόνια της Ενετοκρατίας.  Από εκεί η φρουρά μπορούσε να ελέγχει όλη την κίνηση στον Κορινθιακό και να εποπτεύει το λιμάνι των Αριστοναυτών.

Αυτό που κάνει το Ξυλόκαστρο να ξεχωρίζει είναι το φυσικό πευκοδάσος, που όλοι το ξέρουν ως Πευκιά. Είναι ένα αισθητικό δάσος που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής και στο έδαφός του έχουν αναπτυχθεί 83 είδη φυτών.

Ο Κώστας Καρυωτάκης αναφέρεται στο Ξυλόκαστρο ως το «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» και ο χαρακτηρισμός ταιριάζει απόλυτα.

Στο τέλος του Πευκιά, εκεί που το Ξυλόκαστρο συναντά τη Συκιά, βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Το Ξυλόκαστρο είναι ένας τόπος γραφικός και κοσμοπολίτικος ταυτόχρονα, προσφέρει πολλές εναλλακτικές διασκέδασης και βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που κάνει εύκολες τις κοντινές εξορμήσεις είτε προς άλλα παραθαλάσσια χωριά είτε προς την ορεινή Κορινθία.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Top Articles

pexels-jonathan-borba-3578783

Η μυρωδιά της θαλασσινής αύρας, ο ήχος του φλοίσβου, η υγρή άμμος …

pexels-andrea-piacquadio-3967023

Η φωνή του συντρόφου μας είναι από τις πιο οικείες που ηχούν …

pexels-sora-shimazaki-5938225

Ακόμη ένας πονοκέφαλος για τη γυναικεία ομορφιά. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, …

pexels-cottonbro-4505454

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Βγαίνουμε για καφέ με μια φίλη μας …

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.